Bahan-bahan
1) Daging – 1 kilo (dipotong bulat / square) – rebus dengan sedikit garam & ambil air
2) Bawang merah – 5 ulas (dimayam)
3) Halba – 1 sudu teh
Bahan A untuk diblend
4) Bawang putih – 3 ulas
5) Halia - ½ inci
6) Lengkuas - ½ inci
7) Kunyit – ½ inci
8) Serai – 1 batang
9) Bawang besar – 1 labu
Bahan B - Blend asing
10) Cili kering – 15 – 20 biji
Bahan C
11) Asam jawa – 1 sudu besar – campur air dan dapatkan pati asam jawa
12) Limau nipis – 2 biji besar – perah dan dapatkan jus limau
13) Daun limau purut – hiris sederhana
Cara
1) Tumis bawang merah hingga garing, masukkan halba, digoreng sekejap
2) Campurkan bahan A dan tumis sekali, sudah garing, masukkan bahan B dan tumis sehingga masak / garing
3) Campurkan Bahan C, masak sekejap dan campurkan daging dan air rebusan, tambahkan garam mengikut citarasa
4) Biarkan mereneh sehingga semua sebati, campurkan daun limau purut, masak sebentar lagi dan InsyaAllah siap untuk dimakan bersama nasi panas.
Wednesday, June 4, 2008
ASAM PEDAS DAGING
Labels:
Asam Pedas Daging
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment