My Journal: ASAM PEDAS DAGING

Wednesday, June 4, 2008

ASAM PEDAS DAGING

Bahan-bahan

1) Daging – 1 kilo (dipotong bulat / square) – rebus dengan sedikit garam & ambil air
2) Bawang merah – 5 ulas (dimayam)
3) Halba – 1 sudu teh


Bahan A untuk diblend
4) Bawang putih – 3 ulas
5) Halia - ½ inci
6) Lengkuas - ½ inci
7) Kunyit – ½ inci
8) Serai – 1 batang
9) Bawang besar – 1 labu

Bahan B - Blend asing
10) Cili kering – 15 – 20 biji

Bahan C
11) Asam jawa – 1 sudu besar – campur air dan dapatkan pati asam jawa
12) Limau nipis – 2 biji besar – perah dan dapatkan jus limau
13) Daun limau purut – hiris sederhana

Cara
1) Tumis bawang merah hingga garing, masukkan halba, digoreng sekejap
2) Campurkan bahan A dan tumis sekali, sudah garing, masukkan bahan B dan tumis sehingga masak / garing
3) Campurkan Bahan C, masak sekejap dan campurkan daging dan air rebusan, tambahkan garam mengikut citarasa
4) Biarkan mereneh sehingga semua sebati, campurkan daun limau purut, masak sebentar lagi dan InsyaAllah siap untuk dimakan bersama nasi panas.

No comments: